|
Навчання в Словаччині. Університет Матея Бела - чи варто?
|
|
| serhiikovalski | Дата: Понеділок, 23.03.2026, 00:28 | Повідомлення # 1 |
|
Сержант
Група: Місцеві
Статус: Offline
| Вітаю товариство. Син наступного року закінчує школу, вже потроху ламаємо голову куди вступати. Враховуючи всі поточні реалії, розглядаємо варіанти за кордоном, але так, щоб фінансово це не виглядало як іпотека. Знайомі радили Словаччину (ніби навчання безкоштовне, якщо вчитись їхньою мовою). Почав гуглити, натрапив на Університет Матея Бела в місті Банська Бистриця. Ось тут читав загальну інфу про них: https://slovakstudy.com/uk....oj-byst В принципі, економічний факультет і політологія виглядають непогано. Але чи є тут ті, чиї діти там реально вчаться чи вчилися? Як там з гуртожитками ситуація і чи взагалі котирується їхній диплом?
Повідомлення відредагував serhiikovalski - Понеділок, 23.03.2026, 00:29 |
| |
|
|
| yuriy_hrynevsky | Дата: Понеділок, 23.03.2026, 00:30 | Повідомлення # 2 |
|
Сержант
| Доброї ночі. Мій старший зараз у Кошице вчиться, але про Матея Бела ми теж збирали інформацію свого часу. ВНЗ вважається міцним середняком, особливо якраз по гуманітарних напрямках та міжнародних відносинах. Сама Банська Бистриця — це класичне студентське містечко. Там спокійно, і що найголовніше для батьківського гаманця — ціни на життя та оренду там трохи адекватніші, ніж у Братиславі. Бо столиця зараз гумова стала, гуртожиток першокурснику вибити — ще той квест.
|
| |
|
|
| viktorkoroviak | Дата: Понеділок, 23.03.2026, 00:30 | Повідомлення # 3 |
|
Рядовий
| А чи не занадто там нудно буде молоді? Містечко невелике наче, гори навколо. Я для своєї доньки теж Словаччину дивлюсь, але поки цілилися тільки на столицю. Боюсь, що в регіонах потім з роботою (навіть банальним студентським підробітком) буде туго. Хоча по вашому посиланню пишуть красиво, не сперечаюсь. А що по вступу? Ви через агенції типу цієї slovakstudy будете оформлювати чи самі плануєте всі папери збирати?
|
| |
|
|
| yuriy_hrynevsky | Дата: Понеділок, 23.03.2026, 00:31 | Повідомлення # 4 |
|
Сержант
| Ну підробіток студент завжди знайде, було б бажання (кафе, склади, доставка). Зате спокус менше і вчитися простіше, як на мене. Щодо оформлення — ми зі старшим робили все самі, але я сивів довго з тими довідками, перекладами присяжними, нострифікацією атестата... Там своя бюрократія. Зараз, чесно кажучи, я б краще заплатив нормальній агенції, щоб вони той паперовий геморой на себе взяли. Особливо, якщо в агенції є куратори в самому місті, які дитину зустрінуть, за руку поведуть у поліцію для ВНЖ і поселять. Бо дистанційно це контролювати важко.
|
| |
|
|
| serhiikovalski | Дата: Понеділок, 23.03.2026, 00:31 | Повідомлення # 5 |
|
Сержант
| Дякую за конструктив. Оце питання з паперами мене найбільше і напрягає, бо часу бігати по кабінетах зараз зовсім нема. Якраз читав на тому сайті, що вони ніби повністю супроводжують до самого поселення в гуртожиток. Треба буде їм зателефонувати, дізнатися прайс на ці послуги і чи є приховані платежі. А щодо невеликого міста — то мабуть і плюс, дійсно. Менше грошей йтиме на розваги, хай вчиться) Буду розбиратися далі з їхніми факультетами.
|
| |
|
|